Programma17 sep '11 14:22Aangepast op 17 sep '11 16:45

Gezondheidskloof arm en rijk groter

Auteur: Karin Backx

De gezondheidskloof tussen armen en rijken dreigt groter te worden. Dat zegt Louise Gunning, voorzitter van de Gezondheidsraad, op BNR.

Volgens Gunning heeft niet iedereen gelijke toegang tot zorg. Het is goed dat mensen meer verantwoordelijkheid moeten nemen, maar de zwaksten zijn daar niet toe in staat.

'De overheid moet op dat punt haar verantwoordelijkheid nemen', stelt de voorzitter van de Gezondheidsraad.

'We moeten ons realisteren dat er altijd te weinig geld zou zijn voor de zorg, hoe hard het budget ook zal groeien,' zegt Gunning.

'Je hebt dan een paar knoppen waaraan je kunt draaien: het zorgpakket onder de loep nemen en het uitrekken van onnodig gebruik.'

Plafond

Gunning vindt het verstandig dat het huidige kabinet naar het zorgpakket kijkt. Ze hoopt dan alleen niet op een discussie op details in de Kamer, maar op de grote lijnen.

Ze vindt het ook verstandig dat het kabinet een plafond heeft ingesteld voor het stukloon voor de specialisten.

'Uit onderzoek blijkt dat als je stukloon invoert het volume toeneemt met vijftig tot zeventig procent.'  Hoeveel het precies oplevert als je dit weer afschaft durft de voorzitter van de Gezondheidsraad niet te zeggen, maar het zal schelen.

'De enorme volumegroei die we hebben gehad door de invoering van het stukloon is ook wel prettig voor de mensen, ze hoeven dan minder lang te wachten voor een indicatie.

Maar je bouwt wel een prikkel in om het volume te verhogen en die is niet goed.'

Luister hier boven naar een gedeelte uit het interview met Louise Gunning in BNR Gezond.

Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit van Maastricht vindt dat lagere groepen aangesproken moeten worden op hun eigen verantwoordelijkheid om gezond te blijven.

'In de toekomst mogen we van mensen die ongezond leven, verwachten dat ze er alles aan doen om wel een gezond leven te leiden.'

Mensen die blijven roken met longkanker, moeten zelf de helft van de behandeling betalen, stelt de hoogleraar op BNR.

Luister hier boven naar de reactie van hoogleraar gezondheidseconomie Wim de Groot.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen