Nieuws12 mrt '11 11:46Aangepast op 13 mrt '11 14:36

Extra uitzending BNR over explosie in Japanse kerncentrale

Auteur: Thijs Baas

Rens de Jong presenteerde zaterdag tussen twaalf uur en half één een extra uitzending over de kerncentrale Fukushima I. Zaterdagochtend werd deze getroffen door een explosie, waardoor een gebouw op het complex instortte.

Aan de telefoon was onder meer Judith Stalpers, BNR-correspondent in Japan. Ze vertelde kort over de situatie in het land, dat zijn hart vasthoudt voor de gevolgen van de explosie. Ook zijn er geruchten over een nieuwe tsunami.

Verder in de uitzending onder meer hoogleraar natuurwetenschap en samenleving Wim Turkenburg van de Universiteit Utrecht. Hij analyseerde de status van de kerncentrale, van het type kokend water-reactor. In hoeverre levert een explosie in een dergelijke relatief kleine (500 megatwatt) reactor gevaar op voor de rest van de wereld?

Via de telefoon ook contact met Jan Leen Kloosterman, universitair hoofddocent reactorfysica aan de TU Delft en Hein Schotsman, Japan-econoom bij ABN Amro.

Gevolgen voor Nederland

PvdA-Tweede Kamerlid en natuurkundige Diederik Samsom gaf zijn visie op de klimatologische gevolgen van de explosie. Daarnaast ging hij in op de gevolgen voor Nederland, nu een uitbreiding van Borssele in de koker zit.

Gerelateerde artikelen