Nieuws21 dec '10 11:00

Senaat wint machtsstrijd met Rutte op punten

Auteur: Edme Koorstra

De Eerste Kamer heeft de afgelopen dagen haar tanden laten zien en het kabinet én PVV-leider Geert Wilders tot ongewenste concessies gedwongen.

Premier Mark Rutte zal nog tot 7 juni moeten doorbijten, met een minderheid achter zich in de senaat. Op die datum wordt namelijk de nieuwe senaat geïnstalleerd, als vervolg op de Provinciale Statenverkiezingen van 2 maart. Rutte wist waar hij aan begon toen hij op 14 oktober met zijn minderheidskabinet van VVD en CDA op het bordes stond. Maar iedereen ging er een beetje van uit dat de Eerste Kamer het Rutte niet vreselijk lastig zou maken. De belangrijkste taak voor de senatoren is immers het toetsen van voorgestelde wetgeving.
Maar de senaat heeft zich de afgelopen twee maanden een stuk politieker opgesteld dan verwacht. Waar Rutte zijn voorstellen zonder al te veel moeite door de Tweede Kamer kreeg, stuitte hij op weerstand aan de 'overkant', zoals de senaat in de Tweede Kamer wordt genoemd.
Visie op de woningmarkt
Zo nam de Eerste Kamer in november een motie aan waarin het kabinet werd gevraagd om een nieuwe visie op de woningmarkt en daarbij ook te kijken naar een beperking van de hypotheekrenteaftrek. Het kabinet was fel tegen de oproep maar de senatoren trokken zich er niets van aan.
De kabinetsplannen om de btw op podiumkunsten te verhogen van 6 naar 19 procent culmineerden de afgelopen dagen in een machtsstrijd, waarin de senaat aan het langste eind trok en Rutte en met hem PVV-leider Geert Wilders door de pomp moesten.
Politieke trucs
Daarvoor werden alle politieke trucs ingezet die normaal zijn voorbehouden aan de Tweede Kamer. De senaat beschuldigde het kabinet ervan zich op het btw-dossier te verschuilen achter een meerderheid in de Tweede Kamer. Een nieuwe politieke doctrine, concludeerde SP-fractievoorzitter Tiny Kox, die vervolgens met steun van de andere fractievoorzitters premier Rutte van zijn vakantieadres terugriep om dat maar eens even uit te leggen.
Daarnaast dreigde de ChristenUnie serieus tegen het belastingplan te stemmen, waardoor een meerderheid voor dat plan niet meer zeker was. Niet alleen Weekers lag dinsdag onder vuur, zelfs van de regeringspartijen VVD en CDA, ook minister Henk Kamp (Sociale Zaken) stuitte op onverzettelijkheid.
Kabinet geeft toch toe
Het kabinet koos uiteindelijk eieren voor zijn geld. Kamp gaat zijn voorstel over de AOW-partnertoeslag aanpassen en Weekers mocht melden dat de btw-verhoging een half jaar wordt uitgesteld. De boodschap van de senatoren was overgekomen: in de huidige politieke constellatie valt met de chambre de réflexion niet te spotten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen