Nieuws9 mei '16 13:29Aangepast op 9 mei '16 13:51

'Cameron zegt vrede in gevaar door Brexit, maar dat is onzin'

Auteur: Karlijn Meinders

De vrede in Europa komt onder druk te staan als Groot-Brittannië de EU verlaat. Dat stelt Cameron in een speech tijdens zijn campagne om een Brexit te voorkomen. Maar is dat wel zo?

Foto: ANP
Foto: ANP

Cameron zei in zijn speech: "Of this I am completely sure: the European Union has helped reconcile countries that were once at each other's throats for decades."

Moeilijke campagne
Volgens Arnold Bakker, Groot-Brittannië-deskundige, gaat het een hele moeilijke campagne worden voor Cameron. "Met name omdat zijn eigen achterban niets meer voor Europa voelt. Zijn hoop is er nu op gevestigd dat jonge kiezers die voor Europa zijn, gaan stemmen. Maar de opiniepeilingen verschuiven nauwelijks en daarin zijn heel veel mensen tegen."

Onzinargument
Het argument dat een Brexit de vrede in gevaar zou brengen noemt Bakker onzin. "Die vrede en veiligheid wordt gewaarborgd door de NATO en de grote rol van de VS daarbinnen. Zo heeft de VS bijvoorbeeld een einde gemaakt aan de oorlog in Joegoslavië, niet Europa. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de Europese landen het algemene belang tegenwerkten. Iedereen steunde meteen weer de landen die ze in andere tijden van oorlog ook steunden."

Engeland heeft ook al een heleboel uitzonderingen gekregen, vertelt Bakker. "Ze doen al niet mee aan het Schengen-akkoord. Ze houden zich gedeeltelijk buiten allerlei veiligheidszaken. Een gemeenschappelijk buitenlands beleid is niet in het voordeel van Engeland." En dus ziet Bakker voor Cameron, die nog tot 23 juni de tijd heeft om zieltjes te winnen, een vrijwel onmogelijke taak liggen.

Gerelateerde artikelen