Internet Vandaag 9 mei '16 17:56Aangepast op 10 mei '16 10:46

Paypal stopt met kopersbescherming crowdfunding

Auteur: BNR Webredactie

Op dit moment is het voor mensen die geld stoppen in crowdfundingprojecten nog mogelijk om, als ze via PayPal hebben betaald, geld terug te vragen. Daarvoor komen betalers in aanmerking als het product bijvoorbeeld niet geleverd wordt.

Foto: ANP
Foto: ANP

Hieraan komt vanaf vandaag een einde. Dat heeft Paypal in een statement naar buiten gebracht. Geregeld gebeurt het dat een bedrijf met crowdfunding voldoende geld ophaalt voor de ontwikkeling van een product, maar dat het uiteindelijk toch niet wordt gerealiseerd en dus niet wordt geleverd aan de investeerders. Paypal beschermt kopers door het geld terug te storten wanneer een bedrijf zijn afspraken niet nakomt, maar dat geldt nu dus niet meer voor crowdfunding-investeringen. Overheidsbetalingen en goksites zijn al langer uitgesloten van kopersbescherming.

Koelbox
Een voorbeeld van een project dat de mist in ging, is de Coolest Cooler. Het bedrijf had 13 miljoen dollar opgehaald, maar 2 jaar later wachten mensen nog steeds op hun koelbox. In de nieuwe situatie zouden de investeerders hun geld niet meer terugzien. Paypal ziet crowdfunding als een vorm van beleggen, waaraan risico's verbonden zijn. Zo'n 9 procent van de projecten die het streefbedrag met crowdfunding binnenhaalt, wordt uiteindelijk niet gerealiseerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen