Mobiliteit9 mei '16 18:17Aangepast op 10 mei '16 12:34

Wielrenners moeten beter leren fietsen

Auteur: Madelon Meester

Ambulances en zelfs een traumahelikopter moesten afgelopen weekend uitrukken door ongelukken met wielrenners. Volgens kenners schort er nogal wat aan de fietskwaliteiten van renners.

Foto: ANP
Foto: ANP

Veel fietsers hebben volgens Paul van Dam van Passion4Biking een hoge eigendunk. "Ze zeggen: ik zit al vanaf mijn derde op de fiets, dus ik kan echt wel fietsen." Volgens Van Dam, die zelf fietstrainingen geeft, valt dit echter flink tegen. "Hard fietsen lukt vaak nog wel, maar goed kunnen remmen, in het wiel hangen, in een peloton rijden en de balans kunnen houden, zijn aspecten die onderbelicht worden." Volgens Van Dam beheersen maar 2 op de 100 fietsers de techniek voldoende.

Motorrijders
Alex Mulders, adviseur mobiliteiten bij Goudappel Coffeng, vindt dat wielrenners beter hun positie op de weg in de gaten moeten houden.

"Als je helemaal rechts rijdt en je nadert een kruispunt, betekent het dat je geen goed overzicht hebt van wat er op dat kruispunt gebeurt." Zijn tip: rij als een motorrijder, ga naar het midden van de weg toe als je een gevaarlijk kruispunt nadert. Ook belangrijk: koop een bel en kies wegen met weinig autoverkeer. "Dat is niet alleen veiliger, maar ook leuker."

Gerelateerde artikelen