Nieuws10 mei '16 11:43

Video: Eerste beelden uit verbrande stad Fort McMurray

Auteur: Didi Levison

Canada kampt sinds vorige week met hevige bosbranden. De stad Fort McMurray zou zelfs totaal verwoest zijn. De Britse journalist Laura Bicker betrad als eerste de in de as gelegde straten van de stad en legde het vast op video. De schade lijkt mee te vallen.

Laura Bicker bekijkt Fort McMurray
Laura Bicker bekijkt Fort McMurray

Alle 80.000 inwoners moesten geëvacueerd worden en de vooruitzichten voor het behoud van de stad waren desastreus. Tegen ieders verwachting in blijkt de stad waarschijnlijk voor 90 procent gered te kunnen worden, melden Canadese autoriteiten. De Britse journalist Laura Bicker mocht als een van de eersten het gebied betreden om verslag te doen.

 

De vlammenzee vernielde 'slechts' 2400 gebouwen. 25.000 panden bleven ongeschonden, waaronder het plaatselijke ziekenhuis, gemeentebedrijven en scholen. Premier Rachel Notley schrijft op haar facebookpagina dat de stad snel weer wordt opgebouwd.

Inwoners nog niet terug
Geëvacueerde inwoners kunnen echter nog niet terugkeren. Op verschillende plekken woedt nog steeds brand. Bovendien is er geen stroomlevering, gas of water. Reparatiewerkzaamheden gaan zeker nog weken duren.

Inmiddels heeft de natuurbrand zich buiten de stad over een oppervlakte van 204.000 hectare uitgebreid. In totaal zijn zo'n duizend brandweerlieden in touw om het vuur te bestrijden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen