Beurs11 mei '16 09:44Aangepast op 13 mei '16 17:35

'Kosten ABN te hoog, maar geen reden tot ontslagen'

Auteur: BNR Webredactie

ABN Amro zag de winst het afgelopen kwartaal zoals verwacht dalen tot 475 miljoen euro. Dat komt vooral door hogere kosten. Maar aan het schrappen van banen wordt bij ABN nog niet gedacht.

ABN
ABN

Hoewel de daling was verwacht, was het resultaat van het afgelopen kwartaal toch een stuk beter dan analisten voorspelden. De daling is grotendeels te danken aan 100 miljoen aan extra Europese heffingen. Een jaar geleden waren die heffingen er voor ABN niet. "Dat is de reden dat onze kosten stijgen", zegt financieel topman van ABN Amro, Kees Dijkhuizen. De heffingen zullen nu ook ieder jaar terugkomen.

'Geen ontslagrondes'
Het is niet zo dat er ieder kwartaal 100 miljoen moet worden opgehoest. Dat verschilt per kwartaal. Dijkhuizen sluit niet uit dat er in de toekomst maatregelen worden genomen. Hij denkt daarbij niet direct aan ontslag, maar aan bijvoorbeeld investeringen binnen de bank. "Het is niet zo dat wij nu met ontslagrondes aan het werk gaan", legt Dijkhuizen uit.

Het aantal voorzieningen op slechte leningen is met 99 procent gedaald. Dat is vooral te danken aan het opkrabbelen van de Nederlandse economie en een verbeterde huizenmarkt. Dijkhuizen: "Dat heeft er toe geleid dat we voor het eerst in jaren geen toevoeging van onze kredietvoorziening hoeven doen. Dat is zeer opmerkelijk."

Gerelateerde artikelen