Nieuws11 mei '16 11:44

Leiders leren van kinderen: 'Ze hebben geen agenda'

Auteur: Mark Hulstein

De leiders van Nederland kunnen wat leren van kinderen. Dat stelt Jeroen Smit is zijn nieuwe boek 'Nog lang en gelukkig', dat hij schreef met Laurentien van Oranje.

Foto: ANP
Foto: ANP

De leiders van bedrijven en leiders in de politiek zijn te veel bezig met de waan van de dag. Met koersen, omzetten, peilingen. Daar gaat het mis, stelt Jeroen Smit. Prinses Laurentien is een paar jaar geleden een organisatie begonnen die bedrijven uitnodigt om kinderraden te installeren. Kinderen van 10 tot 12 jaar buigen zich binnen het bedrijf over vraagstukken en komen dan met verrassende invalshoeken en adviezen. "Kinderen hebben geen agenda. Maar ze hebben al wel een heel duidelijk idee over de wereld. En ze zijn heel intuïtief en helder", zegt Smit.

Voor het boek interviewden Smit en prinses Laurentien onder andere Frans Timmermans, Wiebe Draijer van de Rabobank, Neelie Kroes, Paul Polman van Unilever en Ahmed Aboutaleb. "Dit zijn mensen die het goed willen doen. Ze willen zich ontfermen over de grote issues en de lange termijn. Dat willen ze echt. En ze worden beperkt in de ruimte om dat ook echt te doen. Ze willen écht meer luisteren, maar er wordt van ze verwacht dat ze meer praten. Die koers moet omhoog en daarna praten we wel verder. Maar ze willen zich echt over meer ontfermen dan winst en omzet alleen", zegt Smit over de interviews die hij voor het boek had.

Een meisje van 11 die in het boek naar voren komt, kwam bijvoorbeeld bij Neelie Kroes met hele simpele adviezen. "Haast is echt niet handig. Het brengt je uiteindelijk toch in de problemen. Zorg ervoor dat je op schema bent, dan heb je ook geen haast nodig. En neem de tijd om dit te oefenen."

Het boek ligt inmiddels bij (online) boekhandels.

Gerelateerde artikelen