Politiek11 mei '16 12:21Aangepast op 11 mei '16 13:55

Amsterdam wil studenten en statushouders bij elkaar zetten

Auteur: Mark Hulstein

De gemeente Amsterdam bouwt 1000 tijdelijke woningen bij voor studenten en statushouders. Het bij elkaar zetten van de twee groepen moet de integratie stimuleren.

Laurens Ivens (SP). Foto: ANP
Laurens Ivens (SP). Foto: ANP

Wethouder Laurens Ivens (SP) van Bouwen en Wonen legt uit dat het voor studenten "heel interessant is om naast iemand te wonen die heel veel ervaring heeft in een ander deel van de wereld". Maar het doel is vooral dat de Nederlandse studenten de statushouders gaan helpen bij de integratie.

'Bereid tot open mind'
Harde eisen om in aanmerking te komen voor zo'n studentenwoning worden er niet gesteld. "Studenten moeten bereid zijn om met een open mind naar de ander te gaan. Ze worden er op geselecteerd dat ze er een bijdrage aan willen leveren. Ze moeten er open voor staan. We kijken niet naar wie het meeste kan betalen maar wiede meeste betrokkenheid heeft." Maar, geeft de wethouder aan, de studenten zijn niet verantwoordelijk voor de integratie van de vluchtelingen.

Ze moeten samen de gemeenschap gaan creëren. Hoe ze dat vormgeven is aan hen, zegt Ivens. "Het is niet de bedoeling om studenten iets op te dringen." Volgens Laurens Ivens is er nu al een 'enorm animo'.

Tijdelijk
De bedoeling is dat studenten na de studie de woning weer verlaten. Statushouders mogen er vijf jaar wonen.

Gerelateerde artikelen