Nieuws15 mei '16 11:19

Delftse QuTech ontdekt belangrijke schakel voor ontwikkeling kwantumcomputer

Auteur: Karlijn Meinders

Door een vinding uit Delft komt de rekenmachine van de toekomst - de kwantumcomputer - een stukje dichterbij. Niet alleen kunnen fouten worden opgespoord, ze kunnen nu ook worden opgelost.

Foto: Youtube QuTech
Foto: Youtube QuTech

Kwantummechanica: niet iets waar een gemiddeld persoon zich dagelijks mee bezighoudt. Julia Cramer werkt bij QuTech, het bedrijf van de TU Delft dat de belangrijke ontdekking deed tijdens het ontwikkelen van de eerste kwantumcomputer. Ze legt nog even een keer uit waar we het eigenlijk over hebben.

"Het gaat over de wetten van de natuurkunde op hele kleine schaal. Deze kleine deeltjes gedragen zich anders dan de dingen die we in het dagelijks leven zien. Ze kunnen op twee plekken tegelijk zijn en twee vormen tegelijk aannemen."

Fragiele deeltjes
Honderd jaar geleden wisten we al van het bestaan af, maar pas sinds kort kunnen onderzoekers er ook mee werken. Met als gevolg dat er nu wereldwijd hard wordt gewerkt aan een kwantumcomputer. Een probleem waar iedereen tegenaan loopt: de deeltjes zijn enorm fragiel en verliezen daardoor constant wat informatie.

Cramer: "Het moeilijke aan een kwantumdeeltje is, dat het in twee toestanden tegelijk zit, maar het maar één antwoord geeft. Wat je eigenlijk wil, is kijken of er een fout is, zonder dat je de toestand verpest."

Oplossing probleem
En precies daarvoor hebben Cramer en haar team nu een oplossing gevonden. "De truc is om de informatie onder te brengen in meerdere deeltjes en ze dan met elkaar te vergelijken, zonder naar de inhoud te kijken, maar alleen naar of er een fout is of niet. Die kun je dan corrigeren zonder de toestand en informatie te beïnvloeden."

De theorie hiervoor was er al. Maar wat er bijzonder is aan het onderzoek van QuTech is dat ze het in diamant mogelijk hebben gemaakt om kwantuminformatie te beschermen. Het is een stap op weg naar de kwantumcomputer. Is het nog niet helemaal duidelijk hoe het werkt? Hieronder legt Cramer het nog even een keer uit, mét plaatjes.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen