Nieuws14 mei '16 20:09

Nederlandse heeft rol in populaire Japanse game

Auteur: Karlijn Meinders

Vijf miljoen keer werd de Japanse game Metal Gear Solid V. verkocht. Een game waarin de Nederlandse Stefanie Joosten de hoofdrol speelt, samen met Kiefer Sutherland. En Joosten heeft grote ambities.

Foto: Youtube
Foto: Youtube

Volgens Joosten is de game wel wat meer dan de schietende schaars geklede dame die ze speelt. "De serie loopt al tien jaar en is behoorlijk diepgaand. Zo is de maker erg tegen kernwapens en oorlog. Hij probeert die boodschap ook altijd mee te geven in de game. Je bent er in de game ook niet op uit om zoveel mogelijk mensen neer te schieten, maar juist conflict te vermijden om je doel te bereiken."

Acteren in een game
Het spelen van een personage in een game gaat er wel even wat anders aan toe dan het acteren voor de meeste series of films, vertelt Joosten. "Het begint met motion capture. Je hebt dan zo'n pak aan met sensoren die je bewegingen vastleggen voor een green screen. Je acteert dus met niets om je heen."

Daarnaast is er ook nog eens weinig tekst, want het karakter van Joosten neuriet om te communiceren, maar spreekt niet. Kiefer Sutherland heeft ze overigens maar één keer gezien. Hij deed zelf niet zijn motion capture en de stem-opnames waren niet in Japan, maar in LA.

Oefenen met schieten
In de game loopt Joosten met serieuze geweren te zwaaien. Daarvoor kreeg ze training van een ex-militair. "Ik moest oefenen met een replica sniper rifle. Die mocht ik ook mee naar huis nemen, want het moest eruit zien alsof ik het al jaren deed."

Zelf is Joosten ook een enorme gamer en een fan van Japanse popcultuur. In Leiden studeerde ze Japanologie. Ze spreekt de taal inmiddels vloeiend en woont er nu ook. Haar rol in de game is een droom die werkelijkheid is geworden. En haar ambities zijn torenhoog: het liefst speelt ze binnenkort de hoofdrol in een film. De eerste gesprekken hiervoor lopen al.

 

Gerelateerde artikelen