Nieuws11 mei '16 19:03

De erfenis van Rousseff is een lege Braziliaanse schatkist

Auteur: Rob Jansen

De Braziliaanse Senaat beslist vandaag over de afzetting van president Dilma Rousseff. Een meerderheid lijkt voor afzetting van Rousseff te zijn. Onder haar bewind is de economie in een diepe recessie geraakt.

Foto: ANP
Foto: ANP

Je zou het de perfecte storm kunnen noemen: wereldwijd dalende grondstofprijzen, het corruptieschandaal bij Petrobras en de politieke crisis. Tel het bij elkaar op en je krijgt een economie in zware recessie.

Aan sommige factoren kan Rousseff natuurlijk weinig doen. De dalende prijzen bijvoorbeeld. Maar bij het Petrobras-schandaal lijkt het er steeds meer op dat zij en haar partij er wel degelijk bij betrokken zijn.

Geen vertrouwen
Het was ook haar taak om hard op te treden tegen corruptie, maar in plaats daarvan heeft ze haar voorganger Lula onschendbaarheid verleend, terwijl ook hij werd verdacht van corruptie en zelfs was opgepakt en verhoord.

Het vertrouwen is op. En dat is toch wel cruciaal voor een goed draaiende economie. Rousseff wordt er ook van beschuldigd dat ze begrotingstekorten heeft weggepoetst. Ze zou staatsbanken hebben gedwongen uitgaven van de overheid te betalen en dat mag niet van de wet.

Omliggende economieën
Brazilië heeft een BBP van 3,2 biljoen dollar. Daarmee is het de op zeven-na grootste economie ter wereld. Als het slecht gaat met Brazilië heeft dat dan ook invloed op omliggende landen. In 2001 raakte het land ook al eens in een crisis, toen trok het ook andere emerging markets mee in haar val. Sommigen economen vinden het dan ook raar dat het IMF niet in actie komt om het land te helpen.

Olympische Spelen
In augustus worden de Olympische Spelen in Rio gehouden. Zo'n evenement kan heel gunstig zijn voor de economie van een land. Toch wordt gevreesd dat de economie dit jaar weer met 3,5 procent zal krimpen. Twee jaar achter elkaar zo'n krimp, dat is sinds de jaren dertig niet meer voorgekomen. Kortom: Olympische Spelen of niet, het ziet er slecht uit voor de Braziliaanse economie.

Gerelateerde artikelen