Nieuws12 mei '16 07:37Aangepast op 12 mei '16 09:40

'Kritisch kijken naar rol Nederland in belastingontwijking grote bedrijven'

Auteur: BNR Webredactie

Geen groter Europees belastingparadijs dan Nederland, concludeert Oxfam NOVIB in het vandaag gepresenteerde rapport 'Leuker kunnen we het niet maken, wel eerlijker'.

Foto: ANP
Foto: ANP

Belastingvoordelen voor grote bedrijven leiden volgens Oxfam NOVIB tot een grotere kloof tussen arm en rijk, zoals ook naar voren komt uit gegevens van de Europese Commissie, die belastingontwijking in EU-lidstaten onderzocht. Nederland scoort in deze ranking op 17 van de 33 indicatoren, het meest van alle EU-landen, zegt Esmé Berkhout, belastingexpert van Oxfam NOVIB. "Onderzoek laat zien dat er maatregelen zijn die Nederland eenzijdig kan nemen; Denemarken functioneert ook prima, met vier van de 33 indicatoren."

Ontwikkelingslanden lopen ongeveer 100 miljard dollar mis door belastingontwijking, meent Berkhout, genoeg om zo'n 2 miljard mensen van gezond drinkwater te voorzien. Om de duurzame ontwikkelingsdoelen voor gezondheidszorg en onderwijs te realiseren is het daarom bittere noodzaak om een eind te maken aan 'het tijdperk van de belastingparadijzen', meent Berkhout. "We hebben heel kritisch gekeken naar de rol die Nederland speelt in het mogelijk maken van belastingontwijking door internationale bedrijven."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen