Nieuws12 mei '16 20:01Aangepast op 12 mei '16 21:27

Veel politieke statements op Songfestival

Auteur: Madelon Meester

Is het niet de puntentelling, dan is het wel de wapperende vlag van een onderdrukte regio. Veel landen gebruiken het Songfestival om politiek te bedrijven.

Foto: ANP
Foto: ANP

Zo gaat het nummer1944 van Oekraïne over de massale deportatie van de Krim-Tataren door Rusland. Griekenland heeft een lied over de vluchtelingencrisis, Bosnië heeft ook een act met veel verwijzingen naar vluchtelingen en dan is er nog de vlagenrel tussen Armenië en Azerbeidzjan. Armenië wapperde met de vlag van Nagorno-Karabakh. Een gebied waarover Armenië en Azerbeidzjan in oorlog zijn.

Politiek
"Het is een risico dat dit soort evenementen worden gebruikt om politiek te bedrijven", zegt Jan Melissen van het Clingendael Instituut. "Iets wat niet helemaal de bedoeling is van het evenement." Zoals bekend is ook het stemgedrag van veel landen al jaren voorspelbaar. "Sommige landen zijn wel erg aardig voor hun buurlanden, ongeacht hun inzendingen. Als er niet gestemd wordt op het buurland, heb je meteen een diplomatieke rel. Zoals in 2013 toen Rusland boos was op Azerbeidzjan omdat zij hun Russische act niet hadden gesteund met punten."

In 2003 eindigde Engeland op de laatste plaats met 0 punten. De reden: Engeland werd door de stemmers gestraft vanwege de deelname aan de invasie van Irak.

Nederlands relletje
In Nederland zijn er nauwelijks relletjes geweest, maar Dave Boomkens, auteur van het Grote Songfestivalboek, herinnert zich er toch één: in 1983 had journalist Frits Barend een omkooppoging van een Israëlisch jurylid in scène gezet. In Israël waren ze not amused. Zij dachten dat het een echt jurylid was, in plaats van dat het om satire ging. Het kwam zelfs tot een rechtszaak.

Volgens Boomkens, die nu in Stockholm is, leven de relletjes overigens meer in de media dan op het festival zelf. "Als je hier de artiesten ziet rondlopen, gaat het heel gemoedelijk. Iedereen staat naast elkaar op de rode loper en op feestjes."

Gerelateerde artikelen