Nieuws13 mei '16 06:35Aangepast op 13 mei '16 07:16

Veel MKB-bedrijven betalen te weinig, te laat of zelfs helemaal geen vakantiegeld

Auteur: Karlijn Meinders

Dat zegt Vakbond CNV. De bond roept werknemers op te controleren of het bedrag - dat in de meeste gevallen eind deze maand moet binnenkomen - wel klopt.

Foto: ANP
Foto: ANP

Er worden veel fouten gemaakt bij de uitbetaling van het vakantiegeld, constateert CNV. In sommige gevallen wordt het geld zelfs helemaal niet uitbetaald, omdat een bedrijf bijvoorbeeld een liquiditeitsproblemen heeft en die dubbele loon niet kan betalen. Sectoren waar het veel misgaat zijn de taxi-branche, land- en tuinbouw en het goederenvervoer.

Hubert Andela van KNV Taxi: "We hebben in onze bedrijfstak een strenge CAO-controle. Dan komen dit soort dingen snel aan het licht. Het is soms ingewikkeld om het goed te berekenen voor MKB'ers. Zitten de overuren er bijvoorbeeld in of niet? En soms zijn er onverwachte bezuinigingen vanuit de gemeente en is het onmacht."

Consequenties
Als een bedrijf verzaakt om het vakantiegeld te betalen, dan zitten daar consequenties aan, vertelt Piet Fortuin van CNV Vakmensen. "Dan gaan wij als vakbond een vordering instellen en in het verstgaande geval gaan we naar de rechter toe. Vorig jaar kwam dat meerdere keren voor."

Het advies van CNV is vooral: controleer als werknemer zelf of het klopt. Daarvoor kunnen mensen op de site van CNV een rekentool gebruiken, om zeker te weten dat het gekregen bedrag juist is.

Gerelateerde artikelen