Nieuws13 mei '16 06:56

Frank de Boer maakte van Ajax een financiële winnaar

Auteur: Jelle Maasbach

Dit seizoen zat er geen prijs in, maar mede door Frank de Boer werd Ajax wel de meest rijke club van Nederland. Ook de beleggers zijn hem dankbaar, de afgelopen vijf jaar ging de koers flink omhoog.

Foto: ANP
Foto: ANP

De Boer kwam in 2010 aan het roer, halverwege het seizoen nam hij het stokje over van trainer Martin Jol. Sportief liep het niet, maar financieel ging het ook alles behalve goed. De club had een paar maanden ervoor een enorm verlies van meer dan 20 miljoen euro bekendgemaakt.

Het stond niet meer in de beste categorie bij de KNVB en een groot deel van het eigen vermogen was verbruikt voor onder meer spelerssalarissen.

Een half jaar later zette de clubkas van Ajax een comeback in. Dankzij de landstitel werd er Champions League gespeeld en dat leverde miljoenen op, de jaren erna ook. De salarissen werden teruggebracht en Ajax begon weer geld te verdienen.

Uit de laatste cijfers van de beursgenoteerde voetbalclub blijkt dat de eerst helft van dit seizoen een winst van twee miljoen euro is behaald. Het eigen vermogen is 111 miljoen euro, geen andere voetbalclub doet dat de Amsterdammers na. Uit berekeningen van BNR blijkt ook dat de aandeelhouders juichen voor De Boer: de koers is de afgelopen jaren onder hem ongeveer 20 procent gestegen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen