Nieuws13 mei '16 07:45Aangepast op 17 mei '16 11:08

Moderne auto's maken ontsnappen uit water lastiger

Auteur: Karlijn Meinders

Per jaar rijden er zo'n 700 auto's het water in, met tientallen doden tot gevolg, blijkt uit cijfers van Veilig Verkeer Nederland. De elektrische ramen van moderne auto's maken het moeilijker om op tijd eruit te komen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland: "Het gaat mis omdat de raambediener slecht werkt als deze nat wordt. En de ramen zijn een stuk moeilijker in te slaan. Hier kan wel wat aan gedaan worden, maar een internationale aanpak hoeven we niet te verwachten. Het probleem treft vooral Nederland, hier is veel water langs de weg."

Koop een noodhamer
Maar wat moet je doen als het misgaat? Stomphorst vertelt dat het vooral belangrijk is om een goede noodhamer in je auto te hebben. "Veel automerken hebben deze in nieuwe auto's laten monteren. En anders raden we aan er eentje te kopen. Als het misgaat, zorg dan dat je de ruit in de hoeken intikt met een stevige klap. En dan meteen eruit."

Minder slachtoffers
Het aantal mensen dat overlijdt omdat hun auto in het water terecht komt is gelukkig wel afgenomen. Stomphorst: "Tussen 2004 en 2011 is dat geleidelijk afgenomen van 58 naar 35. Dat kwam omdat de hulp sneller opgang kwam. Dat is een erg goed teken."

Gerelateerde artikelen