Duurzaamheid18 mei '16 06:06Aangepast op 18 mei '16 09:13

Brandweer breidt wagenpark uit met 'goedkope' diesels

Auteur: Didi Levison

De brandweer sluit milieuvriendelijke auto's uit bij de aanbesteding van nieuwe voertuigen. Voor de aankoop van duizend nieuwe wagens, komen alleen diesels in aanmerking. Dat meldt Natuur & Milieu.

Foto: ANP
Foto: ANP

De brandweer is op zoek naar duizend nieuwe staf-auto's. Daarbij wordt vooral gelet op de financiën en niet op duurzaamheid en milieu, waarschuwt Natuur & Milieu. Volgens Maarten van Biezen van de milieuorganisatie zit de besparing hem voor de brandweerkorpsen hem in het omzeilen van aanschafbelasting en motorrijtuigenbelasting zolang je dieselauto's koopt. Bovendien is diesel aan de pomp goedkoper dan benzine. "Alleen heeft de overheid zichzelf een 100 procent duurzaam inkoop-eis opgelegd en daar past geen diesel in."

Politie
Eerder dit jaar zorgde een soortgelijke kwestie voor ophef bij de politie. Staatssecretaris Dijksma van Milieu wees destijds op afspraken waarin de overheid beloofde het wagenpark te gaan verduurzamen. Inmiddels is het advies voor politiewagens, waarin werd aangedrongen op diesels, ingetrokken. Natuur & Milieu roept ook de brandweer op om af te zien van het goedkope dieselbeleid.

Goedkoop
Voor hulpdiensten zoals de brandweer en de politie zijn dieselauto’s bovendien de goedkoopste optie omdat zij geen dieseltoeslag hoeven te betalen. Consumenten en gewone bedrijven betalen die wel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen