Nieuws19 mei '16 15:58Aangepast op 19 mei '16 16:55

Grote cultuurinstellingen raken subsidie kwijt

Auteur: Thomas de Man

Veertien cultuurinstellingen, waaronder het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, dreigen hun Rijkssubsidie kwijt te raken. Voorzitter van de Raad van Cultuur, Joop Daalmeijer, vindt dat de instellingen met een beter plan van aanpak moeten komen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Ze krijgen alleen subsidie als ze voldoen aan aanvullende voorwaarden. Dat blijkt uit de adviezen die de Raad voor Cultuur heeft gepresenteerd aan minister Bussemaker. In het advies legt de raad voor aan de minister wie volgens hen subsidie moeten ontvangen voor de periode 2017-2022. Er is voor die periode een pot van ongeveer 220 miljoen per jaar beschikbaar.

Rust en pijn
De minister had gevraagd om rust en stabiliteit in het subsidiebeleid, en die is er in de adviezen volgens Daalmeijer. ''We pleiten niet voor drastische wijzigingen in het stelsel, dus die stabiliteit zit erin. De rust is er één met pijn. We kijken de cultuurmakers recht in het gezicht en zien dat zij de pijn lijden.''

Een voorbeeld van subsidie die geschrapt wordt, is die van het Scheepvaartmuseum. ''Ze krijgen geen subsidie, tenzij het museum een beter plan indient. Er is te weinig aandacht aan het plan besteed, ze hebben niet gepresteerd zoals ze hadden moeten doen.'' De raad kijkt of de instellingen voldoen op punten als: kwaliteit, educatie, particpatie, en maatschappelijke waarde.

Bonus voor Twente
Sommige instellingen krijgen er wat geld bij. ''Het Rijksmuseum Twente heeft de afgelopen jaar enorm bezuinigd. Ondanks dat hebben ze het fantastisch gedaan en het museum uit de mottenballen gehaald.''

De adviezen zijn als positieve aanwijzingen bedoeld, niet als afstraffing, zegt Joop Daalmeijer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen