
Om altijd gebruik te kunnen maken van de zon moeten we het volgens het Amerikaanse Solaren zoeken in de ruimte. Daar wordt natuurlijk al veel langer gebruik gemaakt van zonnepanelen. Op satellieten bijvoorbeeld. Het is al mogelijk om die zonne-energie te gebruiken om signalen terug naar de aarde te sturen, zoals bij live-televisie gebeurt. Wat alleen nog niet kan is die energie op aarde weer gebruiken als energie.
Nieuwe materialen
Maar binnenkort moet het kunnen. Gary Spirnak, van Solaren, legt uit hoe het werkt: "De zonnestralen worden omgezet naar energie door de zonnepanelen, die sturen grote versterkers aan die van de stroom radiogolven maken."
En die golven worden dan weer op aarde opgevangen door enorme antennes en in dit geval: weer terug omgezet naar energie. Over dit idee wordt al veel langer nagedacht. Maar de constructie was niet eerder goedkoop genoeg om zichzelf terug te kunnen betalen. Met nieuwe materialen op zak, kan het volgens Solaren nu wel.
Veiligheid
Maar moeten we dan hele gebieden gaan ontruimen? En vliegroutes ombuigen? Want zo'n straal kan toch nooit goed voor je zijn. Nergens voor nodig, zegt Spirnak. Het is hartstikke veilig. "De straal is een paar kilometer breed. Zelfs als je duizend gigawatt naar beneden straalt, dan is de energiedichtheid niet genoeg om problemen te veroorzaken voor vliegtuigen of bijvoorbeeld vogels. Uit het onderzoek kwam zelfs dat parachutisten nergens last van hebben."
Maar ja, wat nou als je kwade bedoelingen hebt? Kun je van de installatie dan niet heel makkelijk een massa-vernietigingswapen maken? Spirnak: "Je kunt geen antenne in de ruimte bouwen die groot genoeg is om gevaarlijk te zijn. Dat zou eeuwen duren. Het is dus niet mogelijk om van onze energiecentrale een wapen te maken."
Rendabel
Oké, het is dus veilig, maar zo'n project kost gigantisch veel geld. Is het dan wel efficiënt genoeg? Volgens Spirnak en zijn team wel. Zo'n centrale op zonne-energie uit de ruimte, levert genoeg stroom om de gemiddelde kerncentrale te vervangen. "We hebben vanaf het begin gezegd: als we niet kunnen concurreren met de energie-voorzieningen die er al zijn, dan zouden we hier niet aan beginnen."