Nieuws20 mei '16 12:43Aangepast op 22 mei '16 21:43

Oud-SNS-topman krijgt celstraf voor vervalsing, witwassen en omkoping

Auteur: Karlijn Meinders

Volgens de rechtbank is oud-SNS-directeur Buck Groenhof schuldig aan omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. Hij is veroordeeld tot een celstraf van anderhalf jaar.

foto: ANP
foto: ANP

De Monchy vertelt dat het OM eigenlijk maar op de helft van de punten gelijk heeft gekregen. "Het OM had vier jaar geëist. Met deze uitspraak hoeft Groenhof uiteindelijk maar tien maanden te zitten. En dat heeft voor een deel te maken met de publiciteit rond de zaak, die was volgens de rechter zo groot, dat strafvermindering gepast was."

Groenhof is schuldig bevonden aan vervalsing, omkoping en witwassen. Hij vroeg hogere bedragen voor werkzaamheden en sluisde dat geld weer terug naar zichzelf. Om dat mogelijk te maken was het nodig om valse facturen op te stellen en omdat steeds meer mensen er vanaf wisten, werd ook omkoping ingezet om te voorkomen dat de zaak klapte.

Acht andere ex-bankiers stonden vandaag in dezelfde zaak voor de rechter. Twee andere hoofdverdachten, allebei uit Haren, kregen respectievelijk vijftien maanden (waarvan vijf voorwaardelijk) en drie maanden cel. Zes medeverdachten kregen taakstraffen tussen de 80 en 240 uur.

Het speelde voor de rechter mee dat sommige betrokkenen alleen hadden betaald en niet geprofiteerd. Wel zijn er een aantal boetes opgelegd aan bedrijven die werden ingehuurd om het doorsluizen van geld mogelijk te maken, maar vooral de hoofdverdachte en de bankier die hem hielp moeten betalen: in totaal ruim 2 miljoen euro, naast aanvullende boetes.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen