Nieuws14 dec '15 13:57

Advies voor Van Miltenburg: 'Ga een weekje weg'

Auteur: Mark Hulstein

Zaterdag trad Anouchka van Miltenburg af als Tweede Kamervoorzitter. Wat doe als je bent afgetreden na zo'n bewogen periode? Voormalig PvdA-fractievoorzitter Job Cohen heeft wel wat tips voor haar.

Cohen was tussen 2010 en 2012 fractievoorzitter en kreeg ook behoorlijk wat kritiek te verduren. Ook over Cohen waren de krantenkoppen niet mals. Maar hij maakte zich daar niet al te druk om. "Ik geloof dat ik meteen diezelfde dag een weekje naar het buitenland ben gegaan. Dus ik weet niet eens of ik die koppen gezien heb. En als ik ze dan achteraf hoor, dan denk ik: daar zit wel wat in", zegt de voormalig PvdA-leider.

Ook voor Van Miltenburg komt het aftreden waarschijnlijk niet als verrassing, denkt Cohen. "Je ziet het aankomen", zegt hij daarover. "Dat had ik natuurlijk ook. Ik wist ook dat het niet goed ging. Ik had voor mezelf ook het idee van: 'ik ben gekozen, er zijn een heleboel mensen die op mij gestemd hebben'. Die mensen verwachten iets van me en dan moet ik het ook echt tot het uiterste proberen. En als je merkt dat het niet meer gaat, dan moet je stoppen."

Eigen gelederen
Behalve van buitenaf, kreeg Van Miltenburg ook veel kritiek van binnen de partij te verduren. Ook bij Job Cohen was dat het geval. Cohen: "Dat is inderdaad heel vervelend, maar een beetje introspectie kan geen kwaad."

Maar voor nu zou de afgetreden Kamervoorzitter het vooral lekker rustig aan moeten doen voor ze weer aan het werk gaat. "Weekje weg, even echt goed uitrusten, vrienden om je heen, even de tijd nemen om uit te blazen en dan weer denken: waar ben ik nou ook alweer goed in? En daar dan weer de focus op zetten", adviseert Cohen. En over de pers zou ze zich ook niet druk moeten maken. "Over een dag wordt de vis erin verpakt", grapt Cohen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen