
"Het energieakkoord is twee jaar geleden afgesproken met het idee om duurzame energie van de grond te krijgen", zegt Faiza Oulahsen, campagneleider klimaat en energie van Greenpeace. "Nederland is wat dat betreft, ook als je kijkt naar andere Europese landen, een hekkensluiter geweest. We doen het enorm slecht op het vlak van duurzame energie en het reduceren van onze CO2-uitstoot. Toen is gezegd: hier moeten we verandering in brengen, we gaan dat van de grond krijgen." En nu moet er een flinke schep bovenop, zegt Oulahsen.
Maar de uitvoering van het Nederlandse energieakkoord is volgens Oulahsen nog te weinig gedaan. "Uit een evaluatie in oktober blijkt dat we de doelen van het energieakkoord niet dreigen te halen. Er is afgesproken om voor 2020 veertien procent duurzame energieopwekking te hebben. Dat dreigen we niet te halen. En op punten van isolatie, energiebesparing, dat dreigen we ook niet te halen. En in het huidige klimaatakkoord moeten we onder de 1,5 graad blijven. Dat betekent dat we aan het werk moeten", zegt Oulahsen.
Voor Nederland houdt dit in dat we halverwege de eeuw de CO2-uitstoot tot nul moeten hebben gereduceerd. Oulahsen: "Dan moet je denken aan maatregelen als alle kolencentrales sluiten tegen 2020, maar ook het isoleren van gebouwen als scholen, kantoren en woningen. Of denk aan dat we zo snel mogelijk overgaan op elektrisch rijden."
En Faiza Oulahsen van Greenpeace is positief over het akkoord: "Het is vrij uniek. Het is historisch wat er is gebeurd. Dit was in Kopenhagen vrijwel ondenkbaar. "Over de naleving is Oulahsen ook optimistisch. "De politieke wil was er echt. Het akkoord werd door vrijwel alle 196 landen gesteund, zo ook door Nederland. En we zijn er ook bij gebaat om wat te doen. Nederland ligt voor een groot deel vier meter onder zeeniveau."