Nieuws23 dec '15 20:00

Vulkaan Katla in IJsland staat op uitbarsten

Auteur: Mark Hulstein

De vulkaan Katla op IJsland kan ieder moment uitbarsten. Maar om zo goed mogelijk te weten wanneer dat precies gaat gebeuren vliegen er drones in en om de vulkaan.

ANP
ANP

Als die vulkaan uitbarst, dan kan dat zelfs meer problemen opleveren dan de uitbarsting in 2010. Dat ging namelijk nog om 'het kleine zusje' van Katla, zegt Ramon Hanssen, hoogleraar Aardmeetkunde aan de TU Delft. "Katla is ongeveer tien keer zo groot. Dus het is nooit precies te voorspellen wat voor effect zo'n uitbarsting heeft, vooral omdat het te maken heeft met de windrichting op het moment van de uitbarsting."

Deze vulkaan barst een paar keer in de honderd jaar uit. Dus het is geen verrassing dat Katla een keer gaat uitbarsten, meent Hanssen. Maar is er dan wat tegen te doen? "Je wilt voorkomen dat de ijsmassa op die vulkaan in een keer smelt en daarmee als een grote vloedgolf naar beneden komt en de omliggende dorpjes wegvaagt. Dus het belangrijkst is in de acute omgeving. Dat moet je goed in de gaten houden en evacueren voordat het gebeurt", zegt Hanssen. En zo'n evacuatie moet snel gebeuren, want Katla staat er om bekend dat de waarschuwingstijd heel kort is. Minder dan een dag zelfs.

Voor het vliegverkeer is het een andere situatie, volgens de hoogleraar: "Dat gaat over een langere termijn. De as komt dan hoog in de atmosfeer en die kan het vliegverkeer beïnvloeden. Maar dat is dus heel afhankelijk van de windrichting."

Gerelateerde artikelen