Nieuws23 dec '15 18:28

Eindhoven mag omstreden Islamitische geestelijken weigeren

Auteur: Mark Hulstein

Eindhoven mag zeven Islamistische geestelijken weigeren. Dat heeft de rechter bepaald. Morgen zouden de mannen spreken op een jaarlijkse conferentie in de Eindhovense Al Fourqaan-moskee. Maar dat gaat nu dus niet door.

ANP
ANP

Jose Lindhout, advocaat van de stichting die de geestelijken uitnodigde moet nog overleggen met haar cliënt of er verdere stappen zullen volgen of niet. "Hoger beroep tegen deze uitspraak is niet mogelijk. Maar er ligt ook een bezwaarschrift bij de gemeente en het is wel mogelijk om nog een verdere bestuursrechterlijke procedure te starten", zegt Lindhout.

De mannen om wie het gaat zouden hatelijke opmerkingen hebben gemaakt over Joden, homo's en vrouwen, was het verweer van de gemeente. Eén van hen zou zelfs in Syrië hebben meegevochten. "De uitingen staan inderdaad in de stukken", zegt de advocaat. "Maar zelfs al is dat zo gebeurd, dan gaat het nogal ver om te verbieden om die mensen hier te laten spreken, omdat we helemaal niet weten wat die mensen hier gaan zeggen. In wezen is dit censuur. Ik denk niet dat we dit moeten willen in Nederland."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen