Nieuws7 jun '16 17:40Aangepast op 7 jun '16 17:57

'Zaken doen met Afrikaanse landen afzonderlijk wordt lastig'

Auteur: Mark Hulstein

De Europese Commissie heeft een nieuwe migratiestrategie. Het meest besproken deel van het plan zijn de financiële voordelen voor Afrikaanse en Arabische landen die vluchtelingen terugnemen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Maar als die landen niet meewerken, dan wordt er gekort op ontwikkelingshulp. 'Europa lijkt nog maar één ding te willen van Afrika. En dat is dat de Afrikanen daar blijven wonen en leven. En daarvoor worden steeds radicalere middelen uit de kast getrokken', legt Afrika-kenner Arne Doornebal uit.

Hoe de deal en eventuele sancties voor de Afrikaanse landen gaan uitpakken is nog de vraag. 'Nadat die deal met Turkije op tafel is gekomen, is de stroom vanuit Turkije enorm afgenomen. Maar juist vanuit Afrika zijn er bijna tweehonderdduizend mensen die dit jaar Europa zijn binnen gekomen. En veel mensen verdrinken, dus ze willen daar echt iets tegen doen', zegt Doornebal.

Er is al eens geprobeerd een deal tea maken met alle Afrika. 'Ze zeggen nu per land: wanneer je meewerkt geven we extra geld. Als je niet meewerkt gaat de kraan van ontwikkelingshulp dicht. Maar een land als Eritrea is een dictatuur, daar valt nauwelijks zaken mee te doen. Dat mag ook niet. Dus hoe ze dat gaan doen, moet Eurocommissaris Timmermans nog even uitleggen.'

Gerelateerde artikelen