Nieuws8 jun '16 10:37Aangepast op 8 jun '16 16:33

'Dek je BSN-nummer af!'

Auteur: Thomas de Man

De ANWB wil dat er een verbod komt op het inleveren van het paspoort bij vakantieverblijven en verhuurbedrijven. Het risico dat mensen slachtoffer worden van identiteitsfraude is groot, zo waarschuwt de toeristenbond.

Foto: ANP
Foto: ANP

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken moet actie ondernemen, vindt de ANWB. Het is volgens de verkeersorganisatie vooral belangrijk te voorkomen dat je burgerservicenummer in verkeerde handen valt.

Verbod
Volgens Markus van Tol, woordvoerder van de ANWB, gaat het om honderden gedocumenteerde gevallen. 'Dat aantal ligt waarschijnlijk veel hoger. We willen actie van Minister Plasterk, hij moet ervoor zorgen dat er een verbod komt op het afgeven van je paspoort bij hotels en campings in Nederland.'

De hotels en campings hebben, ook bij een verbod, nog steeds persoonsgegevens nodig, maar dat zou volgens Van Tol geen probleem moeten zijn. 'De essentiële informatie op het paspoort kan verstrekt worden, maar mensen moeten ervoor zorgen dat het BSN-nummer niet zichtbaar is.'

Gebruik een creditcard
Er zijn verschillende manieren waarop je zelf het risico op fraude al kunt verminderen. 'Binnenlandse Zaken heeft een app, KopieID, waarmee je het persoonsnummer kunt afdekken. Op die manier kun je veilig een kopietje van je paspoort verstrekken.'  Een ander alternatief is het verstrekken van een creditcard of een campingcard.

Gerelateerde artikelen