Binnenland9 jun '16 16:37Aangepast op 9 jun '16 19:59

Straaljager neergestort in Friesland

Auteur: Koos Tervooren

In het Friese plaatsje Beetgum is een Zwitserse straaljager neergestort.

Foto uit Youtube-video van Leeuwarder Courant
Foto uit Youtube-video van Leeuwarder Courant

Het gaat om een Zwitsers stuntvliegtuig, een F-5 van Patrouille Suisse. Het toestel is in het water terecht gekomen.

De crash was het gevolg van een lichte botsing in de lucht met een ander toestel. Dat heeft de Zwitserse luchtmacht bekendgemaakt. De Friese brandweer zei eerder nog dat er geen botsing had plaatsgevonden.

De vliegtuigen waren aan het oefenen voor de Luchtmachtdagen, die vrijdag en zaterdag plaatsvinden op Vliegbasis Leeuwarden. Tijdens een manoeuvre schampten de straaljagers van het stuntteam Patrouille Suisse elkaar, zei Aldo Schellenberg van de Zwitserse luchtmacht op een persconferentie in Bern.

De piloot van de gecrashte F5-E-straaljager belandde in een kas en liep schaafwonden en kneuzingen op. De andere F5-E liep schade op aan de staart, maar de piloot slaagde erin zijn straaljager te landen.

Over de oorzaak van het ongeval kon de luchtmachtchef nog weinig zeggen, maar het lijkt er niet op dat het om een algemeen probleem met de F5-E-vloot gaat. Hij ziet dan ook geen reden om de andere vliegtuigen van hetzelfde type aan de grond te houden. Zwitserland stuurt experts naar Nederland om de crash te onderzoeken. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft ook een voorlopig onderzoek geopend.

De Zwitsers hebben wel besloten niet mee te doen aan de Luchtmachtdagen. Op het programma staan ook demonstraties van stuntteams uit een aantal andere landen. Voor zover bekend doen die wel gewoon mee.

Gerelateerde artikelen