Nieuws10 jun '16 14:04Aangepast op 10 jun '16 15:31

Wat is jouw ultieme heimweegerecht?

Auteur: Thomas de Man

De nieuwe NTR-serie Smakelijke Verhalen gaat op zoek naar herinneringen en verhalen die mensen hebben bij eten. Petra Possel gaat zes weken langs bij Nederlanders met verschillende achtergronden en smaken.

Foto pom: mangerie.blogspot.nl
Foto pom: mangerie.blogspot.nl

De Surinaamse keuken, de Deense, de Marokkaanse, er komt van alles voorbij. Possel schuift aan om samen te koken en verhalen op te halen over vroeger. 'Het is allemaal wel gekoppeld aan persoonlijke herinneringen van mij.'

Deens Roggebrood
Een verrassende keuken is die van de Denen, vertelt Possel. 'Veel mensen weten niet dat ze daar stiekem een stuk lekkerder eten dan wij. Nederland is verslaafd aan gemaksvoer.'
In Denemarken heb je smørrebrød, dat wordt veel bij de lunch gegeten. Ze maken heel dun brood met allemaal lagen vers gemaakte toppings; paté, zuren, haring. Heerlijk.'

Pom
Een ander gerecht dat in de serie naar voren komt is pom, een bekende Surinaamse ovenschotel. 'De magie van zo'n gerecht is niet uit te leggen. Het gaat om het gevoel dat erbij hoort. Mensen willen terug naar de smaak uit hun jeugd. De beste pom wordt altijd gemaakt door je eigen moeder of oma.'

Kippensoep
Voor Petra Possel zelf is het ultieme heimweegerecht kippensoep. 'Dat gaat over van generatie op generatie. Het hoort bij veel mooie momenten die we met onze familie hebben gehad. Maar ook bij het overlijden van mijn man. Bij al die gelegenheden is er kippensoep. Ons krachtvoer.'

 

Gerelateerde artikelen