Arbeidsmarkt14 jun '16 06:18Aangepast op 14 jun '16 11:42

'EasyJet zet stakingsbrekers in'

Auteur: BNR Webredactie

Piloten van easyJet leggen van 6.00 tot 14.00 het werk neer, maar easyJet zet piloten uit andere landen in om de vluchten door te laten gaan, zegt de vakbond.

ANP
ANP

De easyJet-piloten voeren actie voor acceptabele arbeidsvoorwaarden. Ze moeten naar eigen zeggen te veel vlieguren maken voor te weinig salaris. Daarnaast zijn zaken als doorbetaling bij ziekte niet goed geregeld en is de pensioenbijdrage onder de maat.

Vluchten gaan door
EasyJet heeft al laten weten dat de reizigers waarschijnlijk niets van de staking merken. Alle vluchten gaan vooralsnog door. Volgens vakbond VNV heeft easyJet buitenlandse piloten laten invliegen om de vluchten over te nemen. Desondanks noemt Steven Verhagen van de VNV de actie een succes. 'Onze leden geven massaal gehoor aan de oproep.'

Een woordvoerder van het bedrijf wilde niet bevestigen dat er stakingsbrekers worden ingezet. Wel zei hij dat het bedrijf 'alles' uit de kast trekt om vluchten door te laten gaan. Klanten van easyJet doen er volgens hem wel goed aan voordat ze naar de luchthaven gaan, te controleren of hun vlucht volgens schema vertrekt.

EasyJet laat het conflict op deze manier groter worden, vindt Verhagen. Niet verstandig, zegt hij. 'Want nu is het nog een relatief korte werkonderbreking.'

Folders
Begin juni hebben de piloten en de leiding van easyJet voor het laatst met elkaar gesproken. Na een publieksvriendelijke actie vorige week, waarbij reizigers folders kregen uitgedeeld met tekst en uitleg over de situatie, werd met juridische stappen tegen de vliegers gedreigd.

Redacteur Jesse Pinster doet live verslag vanaf Schiphol


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen