Internationaal14 jun '16 12:50

Hollande noemt moord 'terreurdaad', maar noemt IS niet

Auteur: BNR Webredactie

De Franse president François Hollande vindt de moord op een rechercheur en zijn vrouw een terreurdaad en laf. Gisteravond werd het stel vermoord door de 25-jarige Larossi Abballa in Magnanville.

Foto: ANP
Foto: ANP

De politie is nog steeds bezig met onderzoek in de straat waar het echtpaar woonde. De straat is ook afgezet, zodat het legertje journalisten dat er staat niet te dichtbij kan komen. 'Mensen zijn heel erg in shock. Ze vinden het natuurlijk triest dat dit is gebeurd. Het is een heel rustig wijkje met eengezinswoningen', zegt correspondent Eveline Bijlsma die in Magnanville is.

Het idee leeft in de wijk dat men denkt dat je op het platteland veilig bent voor aanslagen. Dat gebeurt in de stad, op drukke plekken, niet hier, legt Bijlsma uit. Larossi Abballa, die in de buurt een broodjeszaak had, was een bekende van de inlichtingendiensten. Hij is eerder veroordeeld voor het voorbereiden van terroristische daden en het ronselen van jihadis.

President Hollande heeft IS helemaal niet genoemd. Hij heeft het over terreur. 'De band tussen deze man en IS is helemaal niet duidelijk. Dus daar brand niemand zijn vingers aan. Verder heeft Hollande het een "abjecte daad" genoemd', legt Bijlsma uit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen