Technologie4 jul '16 18:54

Kun jij drie uur zonder smartphone?

Auteur: Mark Hulstein

Stel, je loopt drie uur lang zonder smartphone op een festival. Gaat dat je makkelijk af of kun je nog geen half uur zonder? De Universiteit Utrecht onderzocht het.

Foto: ANP
Foto: ANP

Festivalgangers kregen drie uur lang een sticker over 't beeldscherm van hun telefoon zodat ze die niet meer konden gebruiken. Die sticker was alleen door de onderzoekers te verwijderen. En sommige mensen kwamen wel heel snel langs om de sticker er weer af te laten halen, vertelt Regina van den Eijnden, hoofdonderzoeker van de Universiteit Utrecht. 'Er was een mevrouw die na een halfuur al kwam. En die had wel een goede reden op zich. Want ze kreeg een beetje spijt dat ze niet bereikbaar was voor haar kinderen.'

De mensen die meededen aan het onderzoek mochten ten alle tijden naar de onderzoekers lopen om de sticker te laten verwijderen. 'Maar we hebben dat wel geregistreerd natuurlijk, om zo ook bij te kunnen houden hoe lang mensen het volhouden. En hangt dat misschien samen met smartphone-verslaving?' Voor de test moesten de deelnemers een vragenlijst invullen met symptomen van smartphone-verslaving.

Drie uur lijkt niet lang, maar veel mensen vonden het toch erg bijzonder, drie uur zonder telefoon. 'Sommige mensen zijn nooit drie uur lang offline. Zeker bij een activiteit als een festival, als je daar geen gebruik kunt maken van je smartphone is dat soms positief maar ook negatief', zegt Van den Eijnden.

Uit het onderzoek bleek overigens dat mensen zonder smartphone meer plezier beleefden aan het festival. Er deden ruim duizend mensen mee aan het onderzoek.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen