Internationale politiek5 jul '16 13:37

Rutte wil niets weten van 'exit-spelletjes'

Auteur: Mark Hulstein

Premier Rutte wil na het Brexit-referendum niets weten van het geflirt met Europese exit-scenario's. Hij waarschuwde daarvoor in het Europees parlement vandaag.

Foto: ANP
Foto: ANP

'Ik vind dat wij als politici nooit, maar dan ook helemaal nooit spelletjes mogen spelen met banen van mensen, met belangen van mensen en toekomst van mensen. Het flirten met exit-scenario's van andere landen is het spelen van spelletjes. Dat doe ik niet. U zult mij altijd op uw weg vinden als u dat probeert.' Ferme taal van premier Rutte tijdens de evaluatie van het Nederlandse voorzitterschap van de EU.

Het Brexit-referendum wordt een beetje gezien als de smet op het Nederlandse voorzitterschap, legt Europa-correspondent Anke Truijen uit. Al kan Nederland er weinig aan doen. De datum stond immers al vast. 'Je komt in een rijdende trein en je probeert wat dossiers glad te strijken', zegt Truijen.

De Brexit heeft duidelijk een grote impact op de EU. Volgens Rutte heeft het gezorgd voor een schokgolf. Hij zegt ook dat zelfs als er een perfecte scheiding is, dat de problemen niet zomaar weg zullen gaan. Daarbij wees hij ook op de puinhoop die nu in Groot-Brittannië heerst.

Om het 'geflirt' met exit-scenario's wil Rutte geen vergezichten meer in de EU en niet blindvaren op meer integratie en een federaal Europa. Volgens Rutte zitten we nu in een periode dat landen bepaalde problemen niet meer alleen kunnen oplossen. Bijvoorbeeld de bewaking op de buitengrenzen, de interne markten en de aanpak van terrorisme.

Wel had Nederland behoorlijke invloed in de vluchtelingendeal met Turkije.

Over het algemeen is Rutte tevreden met het voorzitterschap.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen