Juridisch5 jul '16 14:32Aangepast op 5 jul '16 16:03

Willem Holleeder voor bijna 18 miljoen geplukt

Auteur: BNR Webredactie

'Topcrimineel' Willem Holleeder moet de overheid bijna 18 miljoen euro aan crimineel verdiend geld betalen. Dat heeft de rechtbank Haarlem dinsdag bepaald.

Foto: ANP
Foto: ANP

Hij zou dat geld hebben verdiend met het afpersen van de in 2004 geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra. Holleeder werd tot negen jaar gevangenisstraf veroordeeld voor onder meer het afpersen van Endstra. Die straf heeft hij inmiddels uitgezeten. De 'topcrimineel' zit nu weer vast op verdenking van betrokkenheid bij verschillende moorden, onder meer bij die van Endstra. Willem Endstra stond bekend als bankier van de onderwereld.

In 2012 oordeelde de rechtbank al dat Holleeder bijna 18 miljoen aan afgeperst geld aan de Staat moest betalen. De advocaten van de 'topcrimineel' dienden daarop een wrakingsverzoek in tegen een van de rechters omdat die zich in de media openlijk had uitgelaten over de strafzaak tegen Holleeder. De wrakingskamer wees het verzoek af, maar het hof vond toch dat de schijn van partijdigheid niet kon worden uitgesloten en verwees de zaak naar een ander team rechters. Die hebben zich het afgelopen jaar opnieuw over de ontnemingszaak gebogen.

Ook de nieuwe rechtbank kwam dinsdag in haar vonnis tot oordeel dat Holleeder bijna 18 miljoen euro heeft verdiend aan de afpersingen. Omdat sinds de vorige uitspraak zoveel tijd is verstreken, heeft de rechtbank de ontnemingsvordering met 5000 euro verminderd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen