Nieuws5 jul '16 18:34

'Terroristen lachen om uitspraak van 16 jaar'

Auteur: Mark Hulstein

De leden van de in januari 2015 in het Belgische Verviers opgerolde terreurcel krijgen celstraffen van dertig maanden tot zestien jaar.

De rechtbank in Brussel oordeelde dinsdag bewezen dat de verdachten een aanslag wilden plegen in België, waarschijnlijk op vliegveld Zaventem bij Brussel.

Terroristische groep
De groep werd volgens de rechtbank geleid door drie mannen, Souhaib El Abdi, Mohammed Arshad en Marouan El Bali. De twaalf andere leden zijn schuldig bevonden aan deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. De rechter deelde ook boetes uit tussen de drie- en dertigduizend euro.

Hoofdpersoon
Volgens de rechter had de cel via tussenpersoon Abdelhamid Abaaoud continu contact met IS in Syrië. Abaaoud wordt beschouwd als een van de hoofdrolspelers van de aanslagen in Parijs in november 2015. Hij ontkwam maar werd enkele dagen later vlakbij Parijs gevonden en doodgeschoten.

Strategie
Douglas de Coninck, journalist van de Belgische krant De Morgen, volgde de zaak op de voet. 'Je krijgt het gevoel dat die jongens daar zitten met een heel uitgekiende strategie. Ze doen zich voor als communicantjes, ze hebben voor alles een uitleg. Ze zeggen: "Als een vriend mij vraag om zoveel liter aceton te gaan kopen ergens in een apotheker over de Franse grens, dan deed ik dat omdat dat mijn vriend was." Dat is de uitleg die telkens terugkomt.' De mannen doen alsof ze nergens wat vanaf wisten, dat ze geen flauw benul hadden.

Lachend in de rechtszaal
De straf vatten ze nogal laconiek op. 'Een van hen was, toen hij de straf had gehoord en zijn handboeien omkreeg, aan het lachen naar iemand in de zaal. Hij haalde zijn schouder op en zei: "Het is maar zestien jaar."', zegt De Coninck.

Niet religieus
Volgens de rechter was het geloof niet per se een drijfveer van de mannen. De Coninck: 'Het zijn allemaal mensen die  van een uitkering, hadden geen baan. In het vonnis stond ook een passage over dat deze mensen niet religieus werden. Religie was een voorwensel voor deze mensen om dit soort daden te plegen. Ze leefden op voet van de samenleving. Of het nou onder de vlag van IS was of een andere vlag, dat maakte weinig uit.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen