Nieuws6 jul '16 18:20Aangepast op 7 jul '16 09:43

Timmermans houdt emotioneel betoog voor Juncker

Auteur: Mark Hulstein

Frans Timmermans heeft het woensdag hartstochtelijk opgenomen voor Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.

Foto: ANP
Foto: ANP

Uit diverse hoeken klinken de laatste tijd oproepen aan Juncker om te vertrekken, vanwege de wijze waarop hij het dagelijks bestuur van de EU leidt, zijn reactie op het brexitreferendum, zijn vermeende arrogantie, en rook- en drinkgewoonten.

Eerste vicevoorzitter Timmermans noemde de aanvallen op zijn baas 'politiek zwak, moraal aanvechtbaar en intellectueel lui'.

 

Werkprogramma
Timmermans sprak in Straatsburg tijdens een debat in het Europees Parlement over het werkprogramma van de commissie voor de komende jaren. 'Als er iemand naar jullie luistert is het Juncker. Hij verdient het respect van het parlement. Als het serieus wordt recht hij zijn rug en gaat aan het werk. Hij loopt niet weg. Dat is wat Juncker onderscheidt van Nigel Farage en anderen die de EU bekritiseren', aldus een emotionele Timmermans.

Uitgejoeld
'Politiek is geen spelletje. Kijk naar wat er in het Verenigd Koninkrijk is gebeurd', verwees hij naar het brexitreferendum. Aanhangers van Farage en andere EU-critici joelden Timmermans uit. 'Schreeuwen naar mij maakt uw positie niet sterke', zei de vicevoorzitter.

In zijn betoog verdedigde Timmermans emotioneel de democratie in Europa en het 'Europese project'. 'Laat je nooit intimideren door schreeuwen en beledigingen', gaf hij de parlementariërs mee. 'Loop niet weg en blijf luisteren naar uw kiezers.' Hij kon naast het boegeroep ook rekenen op een daverend applaus.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen