Internationale politiek7 jul '16 17:06

EC wil boetes voor Spanje en Portugal

Auteur: Sam de Voogt

Spanje en Portugal hangen miljoenenboetes boven het hoofd omdat ze hun begrotingstekorten niet op orde hebben. Volgende week beslissen de Europese ministers van Financiën over hun lot.

Foto HH/Paul van Riel
Foto HH/Paul van Riel

Beide landen zijn er ondanks herhaaldelijk uitstel niet in geslaagd het begrotingstekort onder de 3 procent van het BBP te krijgen. Afgelopen jaar bedroeg het tekort in Portugal 4,4 procent, van Spanje was het 3,9 procent.

De Europese Commissie heeft daarom voorgesteld de landen boetes op te leggen. Die kunnen oplopen tot 2 miljard euro voor Spanje en 346 miljoen euro voor Portugal. De financiële ministers van de lidstaten beslissen hier uiteindelijk over.

Nog nooit boete opgelegd
Ondanks het voorstel van de commissie is het allesbehalve zeker dat de boetes worden opgelegd. Dat is nog nooit eerder gebeurd, terwijl het wel vaker is voorgekomen dat landen zich niet houden aan de begrotingsregels. Europaverslaggever Anke Truijen: 'Het is een gevoelig wapen dat de commissie liever niet inzet. De maatregel splijt Europa in tweeën; Frankrijk en Italië vinden dat je landen met problemen geen miljoenenboetes moet opleggen, terwijl Nederland en Duitsland dat juist gerechtvaardigd vinden omdat ze hardleers zijn.'

Dat de commissie het probleem lijkt door te schuiven, valt volgens Truijen op: 'De commissie moet onafhankelijk kijken of landen de regels te volgen, maar bij zo’n beslissing lijkt de commissie steeds politieker te worden.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen