Ondernemen10 jul '16 23:12Aangepast op 11 jul '16 12:58

Natuur verkopen – hoe doe je dat?

Auteur: Didi Levison

Hoe verkoop je natuur? Nu de overheid steeds minder te besteden heeft voor het milieu, kijken natuurorganisaties voor financiering naar banken, beleggingsfondsen en vermogende particulieren.

Stukje natuur kopen?
Stukje natuur kopen?

Maar hoe verdien je geld aan een landschap? Egbert Jaap Mooiweer van de Vereniging Nederlands Natuurlandschap heeft zijn pitch al klaarliggen. ‘Men moet op een nieuwe manier naar de natuur kijken’, legt hij uit. ‘Stel dat de natuur je een rekening zou sturen voor al haar producten en diensten, hoe groot zou die rekening dan zijn? En welk deel van die rekening kun je omzetten in iets dat echt geld genereert?’.

Samen met Gerhard Mulder van de International Union for the Conservation of Nature werkt Mooiweer aan een beleggingsfonds om te investeren in ‘behaaglijk’ boeren. ‘Zo kunnen boeren op een geschikte manier aan grond komen’, zegt Mulder.

Mooiweer en Mulder denken samen een brug te kunnen slaan tussen enerzijds de ontwikkeling van biodiversiteit en anderzijds beleggers die groene beleggingen zoeken en boeren die willen vergroenen.

Deze week gaan ze namens de Vereniging Nederlands Natuurlandschap en de International Union for the Conservation of Nature pitchen. Hun eerste bezoek brengen ze aan ABN Amro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen