Economie11 jul '16 13:47Aangepast op 11 jul '16 14:44

Hoogleraar: 'Zet banken serieus het mes op de keel'

Auteur: Mark Hulstein

Volgens David Folkerts-Landau, hoofdeconoom van Deutsche Bank, is er een potje van 150 miljard euro nodig om een nieuwe bankencrisis te voorkomen. Een 'uitzonderlijk slecht idee', vindt Sweder van Wijnbergen, hoogleraar Economie.

Hoofdkantoor Deutsche Bank, foto: ANP
Hoofdkantoor Deutsche Bank, foto: ANP

'Dit is gewoon een banklobbyist die staatssteun vraagt', zegt de hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens Van Wijnbergen zou van een nieuw noodfonds een slecht signaal uitgaan. 'Maak er maar een rotzooi van. Hoe meer je er een rotzooi van maakt, hoe minder je hervormt, hoe meer je de slechte leningen laat oplopen, des te groter is de kans dat je staatssubsidie krijgt', zegt Van Wijnbergen. Hij voegt eraan toe dat het noodfonds geen oplossing is. Het geeft een signaal dat het werkt en dat er opnieuw rotzooi zal worden gemaakt. 'In 2008 is het ook gebeurd. En je ziet dus dat het niet werkt.'

Als er niet wordt gegrepen naar subsidie en de banken geen geld van de staat krijgen, blijkt er ineens meer mogelijk, weet Van Wijnbergen. 'Als de banken het mes op de keel krijgen, dan blijken die slechte leningen ineens een heel stuk beter te kunnen worden.'

In Amerika ging het er wel anders aan toe, meent Van Wijnbergen. 'Men durft die bankenlobby niet aan. Wat de Amerikanen wel deden: glashard afwaarderen op marktwaarde. Heb je te weinig eigen vermogen, ga het maar halen anders nationaliseren we. Dat kregen de tien grote banken te horen. En di bleken dat midden in de crisis prima te kunnen, als het maar moet', zegt Van Wijnbergen.

'Een goede oplossing zou zijn, de banken serieus het mes op de keel te zetten. Geef ze zes maanden de tijd', voegt Van Wijnbergen eraan toe.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen