Politiek11 jul '16 20:54Aangepast op 12 jul '16 16:21

Moet Jos van Rey de cel in?

Auteur: Didi Levison

Oud-VVD-politicus Jos van Rey hoort vandaag of hij wel of niet achter de tralies moet. Van Rey zou zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan corruptie.

ANP
ANP

Na bijna vier jaar onderzoek doet de rechter in Rotterdam vandaag uitspraak. Het OM eist twee jaar cel, de advocaat van Van Rey pleit juist voor vrijspraak.

Dagblad De Limburger
De zaak kwam voor het eerst aan het licht door de artikelen van twee journalisten van Dagblad De Limburger. De krant schreef over de schijn van belangenverstrengeling door Van Rey die destijds wethouder in Roermond was. Daarop volgde een onderzoek door de commissie Sorgdrager-Frissen, die dezelfde conclusies trok.

'Het is een beetje de verwachting dat de rechterlijke uitspraak aangeeft waar een smoezelige bestuurscultuur, of een bestuurscultuur waar je vragen bij kunt hebben, overgaat in daadwerkelijk strafrechtelijke corruptie: wat wel mag en wat echt niet mag', zegt journalist Hans Goossen van De Limburger.

Smeergeld
Van Rey wordt verdacht van onder meer het aannemen van smeergeld ter waarde van 97.699 euro van de met hem bevriende projectontwikkelaar Piet van Pol. Daarnaast zou hij giften hebben aangenomen van RED Security BV en van Meulen Groep BV.

Ook zou hij stemmen hebben geronseld voor verkiezingen, vertrouwelijke informatie over een burgemeestersbenoeming hebben doorgespeeld en 175.000 euro hebben witgewassen, stelt het Openbaar Ministerie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen