Juridisch19 jul '16 17:39Aangepast op 19 jul '16 19:45

Zo. Nu eerst een stukje over pakkende reclameslogans

Auteur: Mark Hulstein

Het is een van de meest bekende reclameslogans van Nederland: 'Zo. Nu eerst een Bavaria'. En internetbedrijf Your Hosting leende een deel van de slogan even voor eigen succes.

Foto: ANP
Foto: ANP

'Zo. Nu eerst naar de cloud', had Your Hosting bedacht. Bavaria dacht daar een stokje voor te steken en sleepte het internetbedrijf voor de rechter. Maar de rechter bepaalde dat 'Zo. Nu eerst een...' niet auteursrechtelijk beschermd wordt.

In deze zaak werd er een beroep gedaan op twee gronden: op auteursrecht en het merkenrecht. Het auteursrecht geldt bijvoorbeeld voor de bescherming van muziek, boeken en schilderijen. De bierbrouwer heeft geprobeerd de vier woorden 'Zo. Nu eerst een' als auteursrechtelijk werk te beschermen. In eerste aanleg kregen ze nog gelijk.

Het is niet de eerste keer dat er een rechtszaak is tussen twee bedrijven om een slogan. Onlangs sleepte Merci Leonidas, een andere chocolademaker, voor de rechter vanwege de slogan 'omdat jij het bent'. 'Dat vond de rechter eigenlijk niet kunnen', zegt Evert van Gelderen, advocaat intellectueel eigendom. 'Er is niet een duidelijke lijn door te trekken. Het is per geval beoordelen of iets een creatieve uiting is. En of de andere slogan er voldoende op lijkt.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen