Nieuws12 aug '16 06:40Aangepast op 12 aug '16 14:29

Vier Nederlanders gewond bij aanslagen in Thailand

Auteur: Sam de Voogt

Thailand is opgeschrikt door acht bomaanslagen in het zuiden van het land op donderdagavond en vrijdagochtend. Zeker vier Nederlanders zijn daarbij gewond geraakt, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Thaise hulpdiensten helpen een gewonden na een van de aanslagen in Hua Hin in Thailand. Foto AFP
Thaise hulpdiensten helpen een gewonden na een van de aanslagen in Hua Hin in Thailand. Foto AFP

De plaatselijke autoriteiten hebben inmiddels bevestigd dat er vier doden en 35 gewonden zijn gevallen. Onder de vier Nederlanders zijn twee mannen en een 23-jarige vrouw. Over de nationaliteit van de andere buitenlanders, zes in totaal, is nog niets bekend. De aanslagen vonden plaats in de stad Hua Hin, een stad ten zuiden van Bangkok, op het eiland Phuket en in de steden Phang Nga, Surat Thani en Trang.

Het grootste aantal slachtoffers viel in Hua Hin, waar op donderdagavond en vrijdagochtend vier bommen zijn afgegaan. Daar kwam een Thaise verkoopster om en raakte zeker 21 mensen gewond, onder wie dus een Nederlandse vrouw van 23 jaar die in het ziekenhuis ligt. Zij krijgt momenteel ondersteuning van de Nederlandse ambassade. Hoe de andere Nederlandse gewonden er aan toe zijn, is niet bekend.

Politieke tegenstanders
De aanslag is nog niet opgeëist, maar de politie wijst op lokale aanslagplegers die 'chaos' wilden veroorzaken. Harold Rolloos van de populaire blog Hier is Thailand denkt dat de regering de daders in de hoek van het regeringsgezinde kamp van de roodhemden zoekt. Zij zijn het niet eens met de onlangs via een referendum aangenomen junta-grondwet. Daarmee krijgt het leger in het land meer invloed.

Rolloos vreest dat er nog meer aanslagen zullen volgen. De explosievenopruimingsdienst zou al een bom onschadelijk hebben gemaakt in Hua Hin. Dit weekend heeft de Thaise bevolking een extra dag vrij vanwege de verjaardag van koningin Sirikit, die haar 83e verjaardag viert. Op die dag viert Thailand Moederdag, en zoeken veel mensen toeristische oorden zoals Hua Hin op.

Het zuiden van Thailand is vaker opgeschrikt door bomaanslagen, maar die werden veelal uitgevoerd door moslimrebellen die strijden voor onafhankelijkheid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen