
Hoewel er weinig kans is dat Obama het verzoek van Snowden inwilligt is het nu het beste moment om het te proberen. Dat zegt Volkskrant-journalist Huib Modderkolk in het BNR-programma Hemmen. In januari draagt Obama het stokje namelijk over aan een nieuwe president en de kandidaten hebben weinig begrip voor de acties van Snowden. 'Trump heeft weleens gesuggereerd hem te executeren en Clinton heeft altijd gezegd dat hij het op een andere manier had moeten doen.' Een kleine kans dus dat een van die twee hem gratie zal verlenen.
Film
De campagne om Snowden gratie te verlenen valt samen met de première van Oliver Stones film over de klokkenluider. Het verhaal gaat vooral over de persoon zelf en wat er in zijn hoofd omging toen hij de stukken openbaar liet maken. 'De film laat zien dat de motivatie goed was, hij had echt de intentie om Amerika te helpen.' Modderkolk denkt dat deze motivatie ook echt die van Snowden zelf is geweest, de regisseur heeft namelijk meerdere keren met Snowden overlegd.
Invloed
De acties van Snowden hebben veel invloed gehad op de hele samenleving, ook in Nederland zegt Modderkolk. Het opschroeven van de beveiliging van Whats-app bijvoorbeeld. 'Dat is echt door Snowden en deze hele discussie gekomen, anders hadden technologiebedrijven dat niet zomaar gedaan.' 'Ook de erkenning van minister Plasterk en minister Hennes dat het verzamelen van metadata heel ingrijpend is, kwam nadat Snowden zijn stukken openbaar heeft laten maken.'