Internationale politiek13 okt '16 14:00Aangepast op 14 okt '16 11:59

'Bhumibol was als een vaderfiguur'

Auteur: Kay Rutten

De Thaise koning Bhumibol is overleden. De 88-jarige vorst was de langst zittende monarch ter wereld en zat 70 jaar op de troon. Hij kampte al langer met gezondheidsproblemen.

Foto: ANP/Guillaume Payen
Foto: ANP/Guillaume Payen

De laatste keer dat de koning in het openbaar verscheen was afgelopen januari. Door zijn populariteit werd Bhumibol gezien als een stabiele schakel in het politiek instabiele land.

Vaderfiguur

‘Hij was heel belangrijk voor het Thais’, vertelt correspondent Renee Van Heteren. ‘Overal zie je zijn afbeelding. Op straten, bruggen en gebouwen. Hij werd eigenlijk vereerd als een halfgod. Hij heeft 70 jaar op de troon gezeten, er is dus eigenlijk geen Thai die niet met hem is opgegroeid. Het is een soort vaderfiguur', vervolgt ze.

De 64-jarige zoon van Bhumibol, kroonprins Maha Vajiralongkorn, gaat zijn vader opvolgen. Hij is echter lang niet zo geliefd als Bhumibol was. ‘Hij brengt veel van zijn tijd in Duitsland door. De laatste tijd laat hij wel steeds vaker zijn gezicht zien in Thailand. Hij zal echter heel lang in de schaduw van zijn vader blijven staan’, besluit Van Heteren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen