Nieuws29 okt '16 16:11

Nooit meer je koffer kwijt op reis

Auteur: Noémi Prent

Wie met het vliegtuig reist zal het vast wel eens zijn overkomen: bagage kwijt. Twee Nederlandse start-ups denken met zogeheten 'slimme koffers' een oplossing te hebben. En dat moet de luchtvaartindustrie miljarden gaan besparen.

In 2007 kende de luchtvaartindustrie een ultiem dieptepunt: wereldwijd raakten er maar liefst 47 miljoen stuks bagage kwijt. Het gaat al iets beter, omdat luchtvaartmaatschappijen en bagage 'handelers' hun processen nauwkeuriger maken. Maar nog altijd raken er jaarlijks 23 miljoen koffers kwijt. Wat kun je hier - in de toekomst - zelf aan doen?

Oplossing 1: FastTrack

Je moet er 100 euro voor over hebben, maar dan weet je door middel van een tracker wel precies waar jouw bagage zich bevindt. 'Je kunt de tracker in je koffer stoppen en via je smartphone zien waar de koffer dan is', legt initiatiefnemer Jimmy Wind uit. Niet alleen de reiziger geniet hier voordelen van, maar ook de luchtvaartmaatschappij kan een koffer sneller 'tracken'. 'In plaats van drie dagen je koffer kwijt ben je één dag je koffer kwijt.' De tracker gaat acht tot 10 vluchten mee en je kunt hem ook gebruiken voor bijvoorbeeld een handtas.

Oplossing 2: Suitlocker

Dankzij de Suitlocker kun je niet alleen zien waar je koffer zich bevindt, maar ook of er iemand aan jouw koffer heeft gezeten. 'Het is een sleeve die eromheen getrokken moet worden', vertelt oprichter Björn van den Bosch. 'Je kan niet bij de ritsen.' In tegenstelling tot de lagen plastic die je op het vliegveld om je koffer kunt wikkelen, is de Suitlocker deels van biologisch materiaal en recyclebare kunststof gemaakt. 'De passagier krijgt hem gratis. We hebben advertentieruimte op de sleeve gemaakt, dus de adverteerder betaalt.' Bovendien is het mogelijk de sleeve te tracken.

Gerelateerde artikelen