Politiek25 okt '16 12:36

CDA-coryfee pleit postuum voor ruimere euthanasiewetgeving

Auteur: Kay Rutten

Voormalig CDA Tweede Kamerlid Frans Jozef van der Heijden heeft van zijn eigen rouwadvertentie een felle aanklacht gemaakt tegen de euthanasiewetgeving. Hij besloot vorige week samen met zijn vrouw uit het leven te stappen, maar schreef wel nog zelf zijn rouwadvertentie.

Foto: ANP/Bart Maat
Foto: ANP/Bart Maat

In de rouwadvertentie in het AD gaat het tweetal verder in op hun keuze om samen het leven te beëindigen. Zo schrijven ze dat mensen 'die menen dat zij hun leven hebben voltooid, dat leven ook mogen beëindigen.' Ze hekelen ook de politiek die zich op het gebied van levensbeëindiging 'de wet laat stellen door kleine religieuze minderheden, die profiteren van de de algemene zwakte van de hedendaagse coalitiepolitiek.'

Frans Jozef van der Heijden (1994) Foto ANP
Frans Jozef van der Heijden (1994) Foto ANP

 

Het echtpaar besluit de rouwadvertentie met een emotionele boodschap voor iedereen die vraagtekens plaatst bij hun keuze. 'Voor samen afscheid nemen is in die discussie helemaal geen plaats alsof - in ons geval 53 jaar - samenleven in voor- en tegenspoed, maar vooral in liefde en geluk dan geen gewicht meer in de schaal legt bij de vraag dat leven ook samen te mogen beëindigen.'

Zelfdoding

Frans Jozef van der Heijden was vele jaren actief voor het CDA. Eerst in zijn woonplaats Rotterdam en daarna in de Tweede Kamer. Juist de laatste tijd staat het zelfgekozen levenseinde weer ter discussie. Fractievoorzitter in de Tweede Kamer van Van der Heijdens partij het CDA, Sybrand Buma, liet onlangs nog weten niet mee te willen gaan in een verruiming van de euthanasiewet.

Het CDA wil verder nog niet ingaan op de kwestie omdat de partij dat nu niet gepast vindt. 'We zijn in onze gedachten bij de nabestaanden en wensen de familie en vrienden veel sterkte. Ik ben diep onder de indruk en ook erg verdrietig', zegt CDA voorzitter Ruth Peetom.

Foto: Algemeen Dagblad
Foto: Algemeen Dagblad

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen