Amerikaanse Verkiezingen28 okt '16 20:22Aangepast op 28 okt '16 22:32

FBI onderzoekt nieuwe e-mails Clinton

Auteur: Sam de Voogt

De FBI gaat opnieuw e-mails van Hillary Clinton onderzoeken die mogelijk een verband hebben met het schandaal rondom de privé-server van de Democratische presidentskandidaat.

Uit een brief van FBI-directeur James Comey aan het Amerikaanse Congres, die in handen is van verschillende Amerikaanse media, blijkt dat de FBI nieuwe e-mails onderzoekt in verband met een 'ongerelateerde zaak'. De FBI onderzoekt of de e-mails geheime informatie bevatten en of ze van belang zijn voor het eerdere onderzoek naar het gebruik van Clinton van een privé-server tijdens haar tijd als minister van Buitenlandse zaken.

 

Uit de brief blijkt verder dat de FBI nog niet kan zeggen hoe lang het onderzoek gaat duren en of het nieuwe materiaal relevant is. Eerder had de FBI ondanks hevige kritiek op het 'extreem nalatig' handelen van Clinton geadviseerd het juridische onderzoek naar haar te staken, aangezien er van strafbare feiten geen sprake was. Het onderzoek naar de e-mails van Clinton is nooit officieel gesloten, dus wordt het onderzoek technisch gezien niet heropend maar voortgezet.

Omdat Comey eerder tijdens het onderzoek onder ede een verklaring had afgelegd dat er geen nieuwe e-mails onderzocht moesten worden, was hij verplicht de nieuwe ontwikkeling in de zaak te melden aan het ministerie van Justitie.

Slechte timing

De timing van het nieuws kan gezien de verkiezingen die over elf dagen plaatsvinden niet slechter voor Clinton. Een groot deel van de Amerikaanse bevolking heeft vanwege het e-mailschandaal weinig tot geen vertrouwen in de voormalige First Lady. Dit nieuws versterkt dat imago. Clinton wilde niet direct reageren op het nieuws, zo blijkt uit beelden van CBS.

 

Intussen wordt het nieuws door de campagne van Trump met open armen ontvangen. Trump noemde het nieuws 'groter dan Watergate', daarmee verwijzend naar het Watergate-schandaal dat president Nixon zijn ambt kostte. Zijn woordvoerder Kellyann Conway zei dat door het nieuws 'een geweldige dag zojuist nog beter is geworden'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen