
De term werd veelal gebruikt in artikelen over de Brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen. 'Post-truth' wordt door het Oxford-woordenboek omschreven als een bijvoeglijk naamwoord 'ter aanduiding van omstandigheden waarin objectieve feiten minder invloedrijk zijn voor de publieke opinie dan emoties of mening'.
Een directe Nederlandse vertaling ontbreekt nog. Ton den Boon, hoofdredacteur van de Dikke van Dale, legt uit waarom dat zo lastig is: 'Het is een soort zelfstandig naamwoord, maar het wordt gebruikt als bijvoegelijk naamwoord. Post-truth wordt wel vaak gebruikt in combinatie met politiek: post-truth politics. Daar hebben we in Nederland wel een vertaling voor, namelijk feitenvrije politiek. Dat is een term die de laatste tijd in opkomst is.
Soms kiezen de Britse en Amerikaanse versie van het woordenboek verschillende woorden als woord van het jaar, maar dit jaar waren ze eenduidig. 'Post-truth' won het onder andere van 'Brexiteer'. Vorig jaar won de emoticon 'gezicht met tranen van geluk' de verkiezing.
Winnaars van de afgelopen 10 jaar
2016: Post-truth
2015: "Tears of joy" emoticon
2014: Vape
2013: Selfie
2012: Omnishambles and Gif
2011: Squeezed middle
2010: Big society and Refudiate
2009: Simples and Unfriend
2008: Credit crunch and Hypermiling
2007: Carbon footprint and Locovore