Wetenschap17 nov '16 15:56Aangepast op 17 nov '16 16:19

Is hardlopen wel zo gezond?

Auteur: BNR Webredactie

Een betere conditie, sterkere spieren, een lager gewicht; hardlopen heeft een aantal gezonde voordelen. Maar het is niet altijd gezond: onderzoek toont aan dat liefst 15 procent van alle hardlopers oververhit raakt.

Deelnemers van de 32e Zevenheuvelenloop in Nijmegen vorig jaar. Foto ANP
Deelnemers van de 32e Zevenheuvelenloop in Nijmegen vorig jaar. Foto ANP

Het Radboud UMC onderzocht deelnemers van de Zevenheuvelenloop in Nijmegen, een hardloopwedstrijd met een lengte van 15 kilometer. Liefst 15 procent van de lopers kwam na de finish met een lichaamstemperatuur van boven de 40 graden - de grens voor oververhitting - Celsius over de finish.

Rampzalige gevolgen

Oververhitting kan rampzalige gevolgen hebben. In het ergste geval, vaak bij warme omstandigheden, kan het leiden tot een hitteberoerte, wat zorgt voor orgaanbeschadiging en eventueel overlijden. Toch komt het weinig voor omdat de omstandigheden goed - lees: koel - kunnen zijn of omdat sporters er niet te lang aan blootgesteld worden.

Onderzoeker Matthijs Veltmeijer promoveert morgen op zijn onderzoek naar oververhitting bij hardlopers. In 2012 haalde hij zijn masterdiploma Geneeskunde aan het Radboud UMC in Nijmegen.

Gerelateerde artikelen